Får du dårlig samvittighet for å innta litt mye gløgg og julekaker, kan kanskje dette være en trøst: Det er mange gode, mentale effekter å hente fra ulike julekryddere! Vi kan blant annet bli gladere, huske bedre og få mer sexlyst.
Noe av det jeg synes er aller koseligst med jul, er duften av julebakst og spesielt krydderne vi bruker mer av til jul. Jeg putter nellikspikre i appelsiner, kanel i kakaoen og baker krydderkaker med ingefær, muskat og litt ekstra kardemomme. Jeg synes det er ekstra moro at nettopp de krydderne vi bruker mye av til jul også kan tenkes å ha en ekstra oppløftende effekt både når vi lukter på dem og når vi spiser dem.
Aina Westrheim Ravna er professor i farmakologi (legemidler) ved Universitetet i Tromsø og har lært meg om hvordan disse krydderne påvirker belønningssystemet i hjernen. Du vet, de mekanismene som sørger for å gi oss en deilig følelse og som aktiveres når vi gjør ting som sikrer artens overlevelse, som når vi går på jakt eller har sex. De samme områdene aktiveres også når vi drikker et glass rødvin eller inntar andre rusmidler. Og her kommer krydderne inn: Èn ting er at selve duften av dem er deilig, og at vi kan få en aromaterapeutisk effekt bare av å lukte på dem. Eller at lukten av dem minner oss om hyggelige ting, og at det i seg selv kan gjøre oss litt henførte. Men i tillegg handler denne mentale effekten om hvordan selve stoffene er bygget opp: De aktive stoffene i disse krydderne ligner på andre stoffer som virker på hjernens lystsenter, spesielt på dopamin og serotonin, som er viktige for gledefølelse, stemningsleie og virkelighetsoppfatningen vår.
Nellik, kardemomme og kanel er tre eksempler på slike krydder:
Det aktive stoffet i nellik er eugenol, som er det stoffet som gir nellik sin karakteristiske lukt. Eugenol har en kjemisk struktur som ligner på, og hemmer nedbrytningen av dopamin, og dermed kan ha en antidepressiv effekt. NeIlik er også antiseptisk, og brukes blant annet i indisk ayurvedisk og kinesisk medisin som smertestillende.
Kardemomme er også antiseptisk, og i dette krydderet finner vi flere stoffer som kan gi en stimulerende og oppløftende effekt. Kardemomme kan visstnok også hjelpe mot hoste samt øke sexlysten!
Det siste kan visst også kanel som har mange helsefremmende effekter. Vel å merke at vi ikke spiser for mye, og at vi velger riktig type! Bruker du kanel, sørg for at det er Ceylon. Den andre typen, som vi får i de vanlige kanelflaskene i butikken, inneholder et stoff som heter coumarin og som er giftig i større doser.
Kanel er dessuten blodsukkerstabiliserende og kan ha mange mentale effekter. Det aktive virkestoffet i kanel heter cinnamaldehyd. Det har en kjemisk struktur som ligner på dopamin og virker stimulerende i små doser og beroligende i større doser. Forskning viser også at cinnamalpdehyd hemmer nedbrytningen av dopamin. Kanel kan riktignok trigge hyperaktivitet, men hjelper også blodsirkulasjonen, og kan visst altså også øke sexlysten.
Ravna anbefaler forresten også sjokolade (altså den mørke, sukkerfrie). Sjokolade, nærmere bestemt kakaoen, inneholder et stoff som ligner på og virker som dopamin: fenyletylamin. Det er også blitt kalt «sjokoladeamfetamin». I tillegg inneholder kakao mye antioksidanter og magnesium (som blant annet er koblet til PMS-plager). Og har du begynt å huske dårligere, kan du kanskje få ekstra glede av en kopp kakao (uten sukker, naturligvis): I en studie fikk en gruppe ellers friske mennesker mellom 50 og 69 år en diett med 900 mg flavanoider pr dag i 3 måneder. Ved slutten av denne perioden hadde de store forbedringer på en hukommelsestest. På hjerneskanninger så forskerne forbedringer i gyrus dentatus, som er en del av hukommelsessenteret i hjernen. Dette området er fra før forbundet med aldersrelatert hukommelsessvikt.
En kopp kakao med kaneldryss kan altså være bra for både kropp og hode, akkurat som mange av de andre julekrydderne våre. Jeg liker sånne råd.
God julestemning!
Denne artikkelen har også vært i Allers nr 49/24: